FAQ - Lattiakaivojen hoito

Lattiakaivo on puhdistettava säännöllisesti, vähintään kaksi kertaa vuodessa, jotta se toimisi optimaalisesti. Puhdistusväli riippuu siitä miten usein lattiakaivoa käytetään ja siitä, miten likaista vesi on. Selvä merkki puhdistustarpeesta on se, että lattiakaivo ei vedä kunnolla, eli vesi ei virtaa pois niin kuin sen pitäisi.

Purus-kaivon puhdistaminen itse on helppoa. Kaikissa Purus-lattiakaivoissa on irrotettava vesilukko, joka on helppo puhdistaa. HUOM! Vesilukko nousee kaivosta ilman työkaluja. Älä siirrä kiristysrengasta pois paikaltaan. Muista voidella vesilukon tiiviste esimerkiksi astianpesuaineella tai saippualla ennen sen asentamista takaisin.

Puhdista lattiakaivo bakteereja tappavalla aineella (esimerkiksi konepesuaineella) ja huuhtele jälkeenpäin perusteellisesti. Vinkki: Huuhtele kaivoa viisi sekuntia kylmällä vedellä aina suihkun jälkeen. Tämä huuhtelee vesilukon puhtaaksi ja alentaa kaivon lämpötilaa. Jos vesilukossa on vieterillä liikkuva kuppi, älä irrota sitä vaan huuhtele vesilukko veden alla. Näin vähennät kupin ja tiivisteen yhteen liimautumisen riskiä. 

Tarkista lattiakaivon vesilukko säännöllisesti ja puhdista se hius- ja saippuajäämistä. 

Vesi lattiakaivon vesilukossa on todennäköisesti kuivunut. Laske kaivoon runsaasti vettä. Jos lattiakaivoa ei ole puhdistettu vähään aikaan, siihen kerääntyy saippuajäämiä ym., jotka voivat saada aikaan pahaa hajua. Tässä tapauksessa kaivon ja vesilukon puhdistus on tarpeen.

 

Vesilukko kuivuu usein tyhjäksi tiloissa, joissa käytetään vettä vain harvoin. Jos kyseessä on vuonna 1991 tai sen jälkeen valmistettu Purus-merkkinen lattiakaivo, useimmissa tapauksissa on mahdollista hankkia vesilukon tilalle kaasutiivis NOOD-hajulukko. NOOD on hajulukko, joka ei päästä läpi pahaa hajua, vaikka kaivo harvoin käytettynä kuivuisi.

Lattiakaivon tukkeutuminen voi aiheutua yksinkertaisesti vesilukkoon kerääntyneistä hiuksista. Nosta kaivon kansi pois paikaltaan, poista vesilukko kaivosta ja puhdista vesilukko. Asenna vesilukko takaisin lattiakaivoon ja täytä vedellä.

 

Jos vesilukko ei nouse kaivosta helposti, voitele kuminen O-rengas tai tiivisterengas esimerkiksi astianpesuaineella, jolloin vesilukko on helpompi asentaa paikalleen. Jos kaivo vetää edelleen huonosti, tukos on luultavasti muualla viemärijärjestelmässä. Ota yhteys LVI-asentajaan.